İZMİR (Ege Ajans)-  Yazarları arasında Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dilek Takımcı’nın da bulunduğu “Dünyayı Değiştiren Elli Altı Kadın- Nobel Ödüllü Kadınların Hikayesi” isimli kitap raflardaki yerini aldı. Kitapta Nadime Gordimer’dan  Tevekkül Karman’a, Nadia Murad’tan  Jane Addams’a Nobel Ödülü alan 56 kadının hayat hikayeleri anlatılıyor. Dekan Takımcı, Jane Addams’ın anlatıldığı bölümü oluşturarak kitaba katkı sundu.

Editörlüğünü Prof. Dr. Şükran Köse ve Dr. Eren Akçiçek’in yaptığı kitabın yazarlarının tamamı çeşitli alanlarda kendilerini kanıtlayan ve toplumsal sorumluluk projelerinde görev alan kadınlardan oluşuyor. Nobel ödülü alan kadınların öz geçmişleri bir araya getirilerek oluşturulan kitabın geliri ise kız öğrencilere eğitim bursu olarak verilecek.

Böyle anlamlı bir projede yer almaktan onur duyduğunu ifade eden Prof. Dr. Takımcı, “Yazarları arasında bulunduğum bu kitap çalışmasında yer almaktan büyük onur duydum. Kitap içinde Nobel ödülü alan 56 kadının nesillere ilham verecek öyküleri yer alıyor. Bu kitap sayesinde kız çocukları Nobel ödülü alan kadınları rol model olarak benimseyecek ve eğitimlerine daha sıkı sarılacak. Ayrıca kitabın gelirinin kız çocuklarına burs olarak verilmesi de bu çalışmayı daha anlamlı ve özel kılıyor. Emeği geçen tüm değerli yazar arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.

Jane Addams’ın hikâyesini yazdı

Kitapta 1889’da Chicago’da göçmenlerin fakirlikle mücadele ettiği bir mahallede Yerleşim Evleri (Hull House) isimli toplum merkezinin kurulmasına öncülük eden Jane Addams’ın hikayesine değindiğini ifade eden Prof. Dr. Takımcı, “Jane Addams, kent yaşamının sorunlarına kadın eli değmeden çözülmesinin imkânsız olduğunu savunmuş ve yerleşim evlerinde pek çok problemi hızla çözüme kavuşturmaya odaklanmıştır. Addams, kadınları kamusal yaşamda aktifleştirirken ataerkil annelik ve ev içi sorumluluklarına ait deneyimlere eleştirel yaklaşmamış, bilakis bu deneyimleri toplumsal faydacı bir yaklaşımla kentleşme ile oluşan problemlerin çözümünde kullanmayı önermiştir. Yerleşim Evleri bir anlamda kent yaşamına yeni katılanların entegrasyonda yaşadıkları zorlukları aşmak için ihtiyaç duydukları bilgi ve kültürü sunarak onlara sığınılacak bir ev sağlamış; bu bağlamda bir aile ve annelik nosyonu üstlenmiştir” dedi.

Dünyayı Değiştiren Elli Altı Kadın- Nobel Ödüllü Kadınların Hikayesi kitabı 865 sayfadan oluşuyor. Kitapta Nobel ödülü alan 56 kadının hayat hikayeleri, keşif yaptığı konular, motivasyonları, karşılaştıkları zorluklar anlatılıyor. Kitabın geliri Bulaşıcı Hastalıkları Önleme Derneği (BUHASDER) aracılığı ile kız çocuklarının eğitimine harcanacak.

Leave a Comment