İzmir Yeşilay Şubesi Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı, İş İnsanı Ümit Ülkü’nün divan başkanlığında dün gerçekleştirildi. Prof. Dr. Dilek Takımcı, gerçekleşen toplantıda İzmir Yeşilay Başkanı Necmeddin Gülak’tan görevi devralarak başkanlık koltuğuna oturdu.

Yeni görevine ilişkin açıklamalarda bulunan Takımcı, “Yeni görevimde İzmir’imize bağımlılıkla ve en önemlisi bağımlılığı önlemede etkin hizmet etmemizde siz kıymetli basın kuruluşlarının desteği çok önemlidir. Yeşilay Danışmanlık Merkezleri (YEDAM) tütün ürünleri, alkol, madde, kumar ve teknoloji bağımlılığı alanında tedavi ve rehabilitasyon konusunda bireyler ve yakınlarına ücretsiz olarak sosyal destek vermektedir. Bornova ve Buca’da olmak üzere iki Danışmanlık merkezimiz bulunmaktadır. İzmir Yeşilay Şubesi Olarak yürüteceğimiz farklı yaş gurupları için hazırladığımız eğitim programları, etkinlikler, kültür sanat faaliyetleri ile İzmir’de etkin bir kampanya yürütmeyi hedefliyoruz. İzmir Yeşilay olarak Yeşilay’ın temelinde merhamet, sevgi ve sorumluluk barındıran misyon ve vizyonu bize yol gösterici ışık olacaktır. İzmir’de bir seferberlik bilinciyle insanlarımızın bağımlılığın tehlikeli dünyasında kaybolmalarını önlemek ve sağlıklı bir gelecek temel gayemizdir” dedi.

Gençler üniversite sonuçlarına göre tercihler yaparken en popüler alanlardan birisi olarak iletişim fakültelerinin Radyo TV Sinema ve Gazetecilik bölümlerine oldukça rağbet gösteriyorlar. Öğrenciler yetiştirmiş, mesleğini seven sinema televizyon hocası olarak bu alanda eğitim almayı gençlere tavsiye ediyorum. Türkiye’de eğitim alanında uygulanan yanlış politikaların sorunlarını elbette iletişim alanında eğitim veren bölümleri ve mezunları da yaşıyor. Devamı..

Dekan Takımcı’dan “Çalışan Gazetecileri Günü” mesajı

İZMİR (Ege Ajans)- Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dilek Takımcı, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısı ile bir mesaj yayınladı. Prof. Dr. Takımcı, İletişim Fakültesi diplomasının formasyonunun tanınmamasının büyük eksiklik olduğunu vurguladı.

Gazeteciliğin günümüzün en önemli ve en sorumluluk gerektiren mesleklerinin başında geldiğini dile getiren Prof. Dr. Takımcı, “Basın ilkelerine ve etiğine uygun, evrensel ve objektif yayın felsefesini benimsemiş nice gazetecileri basın sektörüne kazandırmak adına Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi ile Medya Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak tüm gücümüzü seferber ediyoruz. 212 Sayılı Basın İş Kanunu ve 195 Sayılı Basın İlan Kurumu Kanunun 1961 yılında yürürlüğe girmesiyle 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü olarak kutlanıyor. Bu vesile ile toplumun tarafsız, doğru ve zamanında bilgilendirilmesi adına gece-gündüz, tatil demeden zorlu şartlar altında türlü fedakârlıklarla çalışan tüm gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü en içten dileklerimle kutluyorum” dedi.

Her önüne gelen ‘gazeteciyim’ diyebiliyor

Dünyanın iletişim çağını yaşadığına dikkat çeken Prof. Dr. Dilek Takımcı, buna rağmen iletişim fakültesi diplomasının formasyonunun tanınmamasının büyük eksiklik olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Takımcı, “Bizim alanla ilgili en çok üzüntü duyduğum şey; diplomamızın formasyonunun tanınmaması. Mesela bir ziraat mühendisi, diploması olmadan’ ziraat mühendisiyim’ diyemiyor ama bizim sektörde herkes, hiçbir eğitim almadan ‘gazeteciyim’ diyebiliyor. Mesleğimizin formasyonunun tanınmaması çok üzücü. Diplomasız insanların bizim mesleğimizi sahiplenerek, kendilerini bu alanda lanse etmeleri beni rahatsız ediyor. Her önüne gelen ‘gazeteciyim’ diyebiliyor. Sektörde diploması olmadan, mesleğin içinde yetişmiş insanlar da var. Ben bunlara karşı değilim. Ama kişi,  medya sektöründe çalışacaksa, muhabir olacaksa ya da bir gazete kuracaksa mutlaka diplomaya sahip olmalı.  Bu durum aynı zamanda meslekte yozlaşmanın önüne geçecektir. Mesela eczacı, diploma asmak zorunda. Biz de  ‘sen hangi diplomayla gazete kuruyorsun?’ diyebilmeliyiz. Bunun düzenlemelerini yaparken bunlara dikkat etmek şart. Bizim diplomamızın da formasyonunun sağlanması gerekiyor” diye konuştu. 

İLDEK toplantısında kadına şiddet konusuna yönelik çalışma grubu oluşturuldu

İZMİR (Ege Ajans)- İletişim Fakültesi Dekanlar Konseyi (İLDEK),  Pamukkale Üniversitesi İletişim Fakültesi ev sahipliğinde bir araya geldi. İLDEK toplantısının 28’incisi Covid- 19 pandemisi nedeniyle online olarak gerçekleştirildi. Toplantıda, kadına şiddet konusundaki farkındalığı arttırmak ve bu konuda çalışmalar yürütmek üzere İLDEK Konseyi bünyesinde çalışma grubu oluşturuldu.

Çevrimiçi olarak düzenlenen toplantıya İletişim Araştırmaları Derneği (İLAD) Başkanı Prof. Dr. Aysel Aziz,  İLDEK Konseyi daimi üyesi Prof. Dr. Asaf Varol, Pamukkale Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Savaş ve EÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dilek Takımcı’nın yanı sıra Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde iletişim fakültelerinden 44 dekan ve temsilcisi katıldı.

Toplantıda toplumunun en önemli sorunu olan kadına şiddet konusunda önemli kararlar alındığını ifade eden Dekan Prof. Dr. Takımcı, “Bu yıl konsey pandemi ve İzmir’de yaşanan üzücü deprem olayı nedeniyle iki kez online olarak toplandı. Farklı illerdeki İletişim Fakültesi Dekanlarının katılımı ile yapılan toplantıda şiddet konusundaki farkındalığı arttırmak amacıyla çalışma grubu oluşturuldu. Ayrıca, toplantı da iletişim fakültelerinin akreditasyon süreci konusu da konuşuldu. Ev sahibi Pamukkale Üniversitesine teşekkür ediyorum” dedi.

Açılış konuşmalarını  Prof. Dr. Asaf Varol ve Pamukkale Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Savaş’ın yaptığı  toplantıda, İLAD Başkanı Prof. Dr. Aysel Aziz ise akreditasyonu ile ilgili genel bir sunum yaptı.

 Prof. Dr. Aziz, “İletişim fakültelerinin programlarının akredite edilmesi işlemlerini İletişim Araştırmaları Derneği ve İletişim Eğitimi Değerlendirme Akreditasyon Kurul birlikte yapmaktadırlar. Bu süreçte bazı iletişim fakültelerimizin programları akredite oldu. Sırada bekleyenler ise bir hayli fazla durumdadır. İLEDAK Kurulunun kurulması ve çalışmalara başlaması da gene İLDEK Konseyinin daha önceden aldığı kararlar doğrultusunda gerçekleşmişti” dedi.

Toplantıda, iletişim fakülteleri yönetimlerinin, akreditasyona yönelik iletişim programlarında gözlenen yetersizliklerin giderilmesi ve programların kalitelerinin iyileştirilmesi ve zenginleştirilmesine ilişkin çözüm önerileri konuşuldu.  İLAD’ın akreditasyon değerlendirmelerinde kullandığı 10 Değerlendirme Ölçütüne, yaşadığımız pandemi nedeniyle Yükseköğretim Kalite Kurulu YÖKAK’ın da önerileri doğrultusunda 11. Ölçüt olarak Uzaktan Eğitim ölçütleri eklemek üzere iletişim fakültesi dekanlarının görüş önerilerine sunuldu.

Prof. Dr. Sacide Vural da akreditasyon işlemlerinde nasıl bir yol izlendiğini ve sık karşılaşılan problemleri dile getirdi. 28’inci İLDEK Toplantısı’nda İLDEK Konseyi bünyesinde 2022’de üçüncüsü gerçekleştirilecek olan CIDA Sempozyumunun Ankara Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenmesine; Başkent ve Hacettepe üniversitelerinin katkılarıyla sempozyum için Ankara Konsorsiyumunun oluşturulmasına, bu sempozyumun İLDEK, İLAD ve konsorsiyuma dahil üniversitelerle iş birliğinde yapılması kararı alındı. İLDEK Yönetim Kuruluna yeni üyelerin seçimi yapılarak 29’uncu İLDEK toplantısının 2021 Ekim ayında Pamukkale Üniversitesi ev sahipliğinde yapılmasına; 2022 Yılına ait İLDEK Konsey toplantısının ise Süleyman Demirel Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilmesi kararı alındı. Toplantıda Dekan Prof. Dr. Takımcı Konsey Yürütme Kurulu Yedek Üyesi olarak atandı.

İLDEK KONSEYİ

İLDEK Konseyi Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde bulunan İletişim Fakülteleri dekanlarının oluşturdukları bir konsey. 2000 yılından beri düzenli bir biçimde her yıl bir üniversitenin ev sahipliğinde toplanıp, iletişim eğitim ve öğretiminin sorunlarını ele alıp, iletişim alanındaki yeni gelişmeleri gündeme taşıyarak ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlara alınan kararları öneri mahiyetinde iletiyor.